I fyra domar den 6/2 2020 har Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) fastställt Skatterättsnämndens (SRN) förhandsbesked att uthyrning av sjukvårdspersonal är momspliktig uthyrning av personal. HFD anger tydligt att det inte är de bolag som hyr ut vårdpersonalen som tillhandahåller momsfria sjukvårdstjänster utan de tillhandahåller momspliktiga tjänster i form av ”uthyrning av arbetskraft/personal”.
Skatteverket har, med anledning av en annan dom, tillämpat detta synsättet sedan den 1 juli 2019. Som en följd detta ansökte ett antal vårdbolag om förhandsbesked hos SRN för att få klarhet i hur tillämpningen av reglerna skulle ske. SRN kom i de flesta fall fram till att det var fråga om momspliktig uthyrning av personal och inte momsfri sjukvård.
HFD har i aktuella domar prövat fyra av SRN:s förhandsbesked. HFD ansåg att eftersom bolagen (där sjukvårdspersonalen var anställda) i samtliga fall anlitats som underleverantörer till exempelvis sjukhuset som har det övergripande vårdansvaret, så har bolagen ”hyrt ut personal” (momspliktig tjänst) och inte tillhandahållit några momsfria vårdtjänster till sjukhuset. De momsfria vårdtjänsterna tillhandahölls istället mellan sjukhuset och patienten.
HFD ansåg inte heller att det var fråga om tjänster med nära anknytning till sjukvård som av den anledning skulle bedömas som momsfria.
Min kommentar:
Den nya tillämpningen betyder att de bolag som tillhandahåller läkare och annan sjukvårdspersonal kommer i de flesta fall att vara tvungna att debitera 25 % moms samtidigt som de också har avdragsrätt för moms. Denna moms har köparna, icke landstingsägda vårdinrättningar ( d v s privata vårdinrättningar), inte rätt att göra avdrag för. Landstingsägda sjukhus och vårdcentraler kan dock återfå momsen via ett särskilt system.
Denna nya tillämpning innebär en konkurrenssnedvridning och fördyrning av vårdtjänster. Frågan har nu landat på Finansdepartementets bord och det är mycket troligt att departementet kommer att försöka få till en lagändring. Men kommer denna lagändring att vara i fas med EU:s momsdirektiv? Det blir vi snart varse.
En annan kreativ lösning på momsproblemet har i modern momstid varit att organisera verksamhet enligt den sk ”Helsingborgsmodellen”. En modell som har sitt ursprung ur en HFD-dom som kom för ca 20 år sedan. Modellen går ut på att ersättningar för uthyrningen av vårdpersonal ej fås genom faktureringar utan genom avtal om samarbete och därpå följande vinstdelningar mellan de som ingår i samarbetet. Denna variant har dock SRN alldeles nyligen underkänt genom att anse att vinstdelningarna utgör momspliktig omsättning. Frågan ligger nu hos HFD för slutligt avgörande. Det troliga är nog att HFD går samma väg som SRN och därmed blir Helsingborgsmodellen ett minne blott.
Värt att notera är också att ett bolags tillhandahållande av diagnos- eller analystjänster till vårdgivare har ansetts vara momsfri sjukvård.
Mitt råd är att de vårdbolag m fl verksamheter som idag har en lösning a la Helsingborgsmodellen bör vara beredda på en förändring av praxis och planera inför denna situation. Samtidigt ska vi också hoppas på att HFD ändrar SRN:s avgörande och låter Helsingborgsmodellen leva vidare.
Ovanstående nyhet ges i informationssyfte och ska inte ses som juridisk rådgivning. Nyheten kan inte åberopas i specifika skatterättsliga situationer och iVAT iMoms iTax AB ansvarar inte för de åtgärder som vidtas eller inte vidtas baserad endast på informationen lämnad ovan. För att få professionell rådgivning avseende särskilda omständigheter och specifika situationer, vänligen kontakta mig, Göran Alvemalm.